Vaar reglement Zeetocht !

Reglement varen op zee, Kanovereniging Westerwolde

Versie:2018-01

Alle deelnemers

Verplicht:

·         Zeekano voorzien van:  Toggles en grijplijnen

·         Voldoende waterdichte compartimenten (luchtzakken kan ook maar heeft niet de voorkeur.

·         Mogelijkheid om de peddel aan de boot te bevestigen

·         Geschikte kleding               -      Lange neopreen kleding (long John)

-          Droogpak.

-          Een geschikt waterdichte anorak.

-          Neopreenschoenen.

-          Zwemvest met voldoende drijfvermogen (en bij voorkeur zakken)

-          Petje, muts of hoedje.

-         Goed afsluitend spatzeil.

-     Drinken (onder handbereik)

-     Eten (banaan, brood)

-     Nood-eten (mueslireep, et cetera)

-     Geld

Aan te raden:  - Vaarplan,  kaart, kompas, indien mogelijk GPS  

Alarmnummers  en mobile telefoon  / marifoon

EHBO set

Reparatie setje (Tape)

Reserve peddel

Noodsignaal

Droge reserve kleding in de boot

Zonnebrand

Vaardigheid

Verplicht:       Vaardig zijn in redden en gered worden bij kentering (XL-redding, X-redding, kiwi instap of stijgredding).

Ten minste 1 heel kalenderjaar kano-ervaring met veel kilometers in de armen en ruime reddings-kennis en ervaring.

Een basis vaarconditie:  3 uur onophoudelijk te kunnen peddelen

Een tocht kunnen varen met een minimale lengte van 18 km (10 zm).

Ten minste 3 tochten op groter water (zoals Friese meren)

Aan te raden Kunnen eskimoteren

Tochtleider en hulptochtleider

Verplicht:       Kompas (bij voorkeur ook stuurkompas) bij voorkeur GPS.

Recente zeekaart

Vaarplan

Sleeplijn

Reserve peddel

EHBO

Noodsignaal

Mobieltelefoon / marifoon met verplicht certificaat

Reparatie setje

Vaardigheid

Verplicht:       Men is in staat een groep aan te sturen

Men is in staat een redding te begeleiden en een “all-in” redding uit te voeren.

Er is ruim voldoende zee-kano ervaring.

Aan te raden: Cursus navigeren (en aanvullende Zeekano training);

Marifoon certificaat.

Tocht organisatie

Weersomstandigheden:

Tochten op (wadden)zee en groot open water vinden plaats als de windkracht en voorspelling 4 Bft en/of lager is.

Bij mist en onweers-verwachting wordt niet uitgevaren

Deelnemers

De tochtleider beslist (bij inschrijving) of een deelnemer geschikt is om mee te gaan.

Als bij de aanvang van de tocht blijkt dat een deelnemer niet mee kan zal gezamenlijk een alternatieve tocht worden gevaren.

De tochtleider is verantwoordelijk voor de tocht en beslist over al dan niet varen.

De tochtleider en hulptochtleider zijn op de hoogte van noodzakelijke informatie van de deelnemers die voor de tocht van belang is (b.v. medische achtergrond).

Deelname aan de tocht is op eigen risico.

Organisatie vooraf:

De tochtleider regelt de inschrijving en goede informatie over de te varen tocht (duur, afstand, belasting, etc.) zodat deelnemers een goede inschatting kunnen maken.

De deelnemers regelen zelf hun materiaal en geven bij de tochtleider aan welk materiaal zij gebruiken (eigen materiaal en/of welk verenigingsmateriaal).

Afmelden voor de tocht gebeurd bij de tochtleider.

De tochtleider verspreidt het vaarplan en het evt. noodzakelijke kaartmateriaal onder alle deelnemers.

Als men niet op tijd aanwezig is wordt (vanwege het tij) niet gewacht.

Voor afvaart vindt een materiaalcheck plaats. Als het materiaal niet op orde is kan men niet mee.

Voor afvaart worden alle deelnemers op de hoogte gebracht van de laatste noodzakelijke informatie (weerbericht, etc.).

De tocht wordt aangemeld bij kustwacht.

Organisatie tijdens het varen:

De tochtleider heeft de leiding en vaart min of meer achterin om het overzicht te houden

Tevens kiest de tochtleider, indien de groep groot genoeg is, twee achtervaarders die elkaars buddy vormen.

De groep blijft bij elkaar (let op (weersafhankelijk) de juiste geschikte bootafstand).

De tweede vaarleider fungeert als een soort vliegende keep in nauwe samenwerking met de eerste tochtleider

De tocht wordt altijd met te noemen aantal kajakkers, aan en afgemeld bij de kustwacht

De vaarders houden rekening met de natuur, wat men meeneemt op de tocht gaat mee terug naar huis. Afval wordt meegenomen en gedeponeerd op daarvoor bestemde plekken.

Na de tocht:

Er wordt op toe gezien dat (verenigings)materiaal netjes en volledig ontdaan van zout wordt opgeborgen (denk ook aan spatzeil, zwemvest et cetera en binnenzijde van de boot).