2021-08-23 Emden de drie meren, 24 km

Deelnemers:L Jan B en Louise

Weer: ca 20 graden, wind NNO windkracht 3-4 bft

 

Eigenlijk was dit geen clubtocht, maar gisteren ging vanwege het weer de tocht niet door. Jan en Louise besloten toen maar een dag later de tocht bij Emden voor te varen. Dat wes maar goed ook...... google maps is leuk hoor. Maar soms blijken opstapplaatsen toch niet bereikbaar. Na wat zoekwerk vonden we een onverharde weg waar we via een weiland in konden stappen. De Wiegboldsburer Riede is een mooi kronkelig vaartje met eerst nog weinig verkeer.  We zien een

molen met een vos op de vangstok en ernaast een hutje met een vis als zonne/windwijzer. Louise vond dit erg leuk omdat ze als sterrenbeeld een vis is en van meisjenaam vos heet.....   Vlak bij het Grosses Meer werd het drukker. Wel apart dat het Grossens Meer heet, aangezien in Duitsland een meer een see is..... We zijn eerst om het meer heen gevaren via het Marscher Tief. We kwamen veel huurbakken tegen. Ook hier kennen ze peddel en pedaal.  En ook hier zien we mensen modderen met koers houden.  Via het Knockster Tief kwamen we op het Loppersumer Meer, een klein meertje waar we genieten van de rust en even de lage steundraai oefenen. Dan verder naar Das Kleines Meer. Dat Kleine Meer is best groot en er staat een lekkere stevige wind. We varen rechtsom het meer naar de overkant. Daar is een haventje met een camping, waar we mooi pauze kunnen houden. Nadat we de innerlijke mens verwend hebben met brood en drinken varen we recht het meer weer over. We gaan naar het zuidelijke deel van das Grosses Meer..... helaas bleek dat verboden gebied (stond niet op basecamp als zodanig....) Buiten dat we nu toch maar eens ons aan de wet wilden houden, was het er ook erg ondiep..... Terug dus maar weer via de Heikeschloot naar het Marscher Tief. We hadden echter geen zin om het hele stuk weer terug te varen. Gelukkig vonden we een overdrachtplek waar we op het goede deel van das Grossen Meer kwamen. Louise wilde toch persé kijken of van die kant ook het zuidelijk deel verboden was.  In eerste instantie konden we door varen, heel vreemd kwam er pas toen we om het eilandje voeren op de terugweg weer een bord verboden gebied. Het was er wel heel ondiep. Dus toen maar met wind schuin tegen het Grosses Meer over. Hier waren ook veel windsurfers die genoten van het mooie weer en de wind.  Aan de noordwest kant konden we weer naar het Marscher Tief, terug naar het beginpunt. Net als in Nederland viel het ons op dat er weinig watervogels te zien waren.  Wel weer een roofvogel gezien.

Al met al een heerlijke dag en zeker leuk om een keer met de club te varen. 

 

Louise

2021-08-15 De Hase 17,2 - 24,8 km

Deelnemers: Jan B, Louise, Hein, Dré, Monique, Jan K, Claudia. 

Weer: zonnig, ca 21 graden wind 4 bft.

 

En daar vertrokken we dan vol goede moed om 9.45 richting Hasellüne in Duitsland. En jawel na een omweg door omleidingen kwamen we een half uur later dan afgesproken aan bij de Bootsanleger Bückelter Brücke te Hamm/ Hasellüne. Omdat we wat later waren en Jan/Monique en Christian de boten al afgeladen hadden, reden Dré, Christian en Jan K met hun auto's naar de Höltingmühle in Meppen, het eindpunt. Daar bleven de auto's van Christian en Dré staan. Intussen waren de anderen bezig de trailer af te laden en hadden ze de kajaks al bij de steiger gelegd. Jan B zette de volvo met trailer netjes weg. Zodra Dré, Christian en Jan K terug waren konden we vertrekken. Terwijl we wachtten tot iedereen in het water lag, gaf Louise nog les in travaceren.... Om 12 uur, een half uur later dan gepland, vertrokken we. We hadden de stroom mee, maar wel soms de wind tegen. Doordat de wallekanten hoog zijn, hadden we niet heel veel last van de wind. Maar de wind en stroming kon je kano soms best van koers zetten. Na 7 km was er een vervalletje met een heus keerwater. Daar hebben we geoefend met het keerwater invaren door middel van een lage steundraai. Dit maakte de tocht nog interessanter. Onderweg zagen we weinig watervogels.... een paar meerkoeten, zwanen en wel 1 eend. Maar wel een biddende valk. Ook was het druk met kanoërs in huurbakken..... leuk om te zien hoe die de kano niet op koers konden houden, na 2 km al pauze hielden of zelfs om wisten te gaan met een Canadese kano.......

Na ca 10 km bij Lerhte werd de eerste drijfpauze gehouden, want door het hoge water was het strandje verdwenen. Na verzorgen van de innerlijke mens ging het verder naar Bokelo, waar we na ruim 17  km gevaren te hebben aankwamen. 

Jan K en Monique besloten niet verder te varen. Terwijl de rest na een korte pauze aan de laatste 7,5 km bezig waren, zaten die twee lekker bij het restaurant te genieten van drinken een een sorbet. Het laatste stuk van de Hase was nog een stuk breder, maar heerlijk rustig en kwamen we om 16.30 aan in Meppen. Hoewel we een half uur later vertrokken waren, waren we 3/4 uur eerder aangekomen. Christian was dus zat op tijd voor de verjaardag waar hij heen moest. 

Hein, Christian, Claudia en Jan B bleven achter om de boten naar boven te sjouwen, terwijl Louise en Dré de auto en trailer op zouden halen in Hasellüne. Halverwege zochten ze Jan en Mo, die lekker bij het restaurant zaten.  Mo bleef daar wachten terwijl Jan K mee reed zodat hij met hun auto Mo en de boten op kon halen. Dré en Louise reden terug naar Meppen. Christian was intussen naar huis. Hein, Claudia en Jan B stonden klaar bij de boten. Opladen en dan naar huis. Claudia nam van de gelegenheid gebruik om even lekker weg te dutten.

 

Al met al was het weer een geslaagde tocht!

 

Hein en Louise

 

2021-08-01 Ruiten Aa, Ter Walslage - Renneborg 17 km

Deelnemers: Jan B, Louise, Christian, Hein, Dré, Jan K, Monique.

Weer: ca 21 graden, windkracht 2 bft.

 

We hadden om 10.30 uur afgesproken bij de Wollinghuizerweg 101. Dré zou zijn auto daar laten staan. Met de andere auto"s zijn we naar Ter Walslage vertrokken. Het weer leek goed te zijn, aldus beloofde het een mooie dag te worden.

Nadat we de boten hadden afgeladen end de auto's geparkeerd kon de tocht beginnen. 

De bochtige Ruiten Aa bleek in het begint tocht wel een uitdaging te zijn voor enkelen, maar met de juiste begeleiding en tips ging het uiteindelijk een stuk beter.

De Ruiten Aa is de laatste jaren ingrijpend aangepakt en alle stuwen zijn vervangen door vistrappen. Hier kan je met de kano en kajak prima overheen varen. Dré dacht bij een van de vistrappen dat het toch wel warm was en besloot een stukje te gaan zwemmen. Met behulp van Jan B is hij weer in de boot gekomen en kon de tocht voorgezet worden. Tegen 13.15 werd het tijd voor een korte pauze en kon het openbaar toilet ook even bezocht worden. Helaas was daar het tolietpapier op en het damestoilet niet te vinden.... Na de nodige verzorging van de innerlijke mens kon de tocht weer voorgezet worden. 

Onder het genot van de zon was het genieten van de mooie natuur van Westerwolde, onder andere ijsvogels en een witte reiger lieten zich spotten. Ook waren er duidelijk beversporen te zien. De waterstand van de Ruiten Aa was prima. Al met al lijkt het erop dat de herinrichting van de Ruiten Aa zijn doel heeft bereikt. 

Om 15.30 was dan het eindpunt bij Renneborg bereikt. Monique en Louise kregen stoelen aangeboden van Dré om bij de boten te kunnen blijven en de mannen gingen met Dré zijn auto richting Terwalslage om de andere auto's weer op te halen. Nadat de kajaks weer waren opgeladen was het tijd om afscheid te nemen. Het was een gezellige zaterdag en zeker eens voor herhaling vatbaar

 

Christian

2021-07-25 haven Wedderveer - haven Veendiep 12 km

Deelnemers: Jan B, Louise, Hein, Dré, Bjorn (gast).

Weer: ca 19 graden, windkracht 2-3 bft.

 

Omdat er 's morgens nog regen werd verwacht en na 16 uur weer, vertrokken we om 11.30. 

Een klein clubje, maar wel gezellig. We varen naar haven Veendiep, daar zit een nieuwe ijssalon. Dré houdt blijkbaar niet zo van ijs, die wilde niet en pastte op de boten.

De anderen gingen voor 3 lekkere bollen ijs.

Hierna gingen we terug. Voor de regen aan waren we weer thuis.

Voor de opbouw qua kilometers, een mooi tochtje. 

De Westerwoldse Aa blijft mooi.

 

Louise

 

2021-07-18  Goengahuizen - Grou - Goengahuizen 21 km

Deelnemers: Jan B en Louise.

Weer:  ca 20 graden, windkracht 3-4 bft.

 

Op de planning stond eigenlijk Delfzijl - rondje Hondpaap. Echter niemand anders van de zeekajaakers kon mee en het is niet onze favoriete rondje (te veel industrie/windmolens).

Daarom besloten we bij Goengahuizen te gaan varen.  Louise had jaren geleden dit rondje ook gevaren, maar kon niet bedenken of het werkelijk groot water was of dat het ook te doen is met kajakkers die nog geen groot water ervaring hebben..... Nou het is dus echt groot water! Daarbij is er enorm veel scheepvaart, wat kriskras doorelkaar vaart. 

We wilden starten bij camping de Polle, maar dat kon niet. Bij de Kobbewei bleek een prachtige steiger te liggen en een mooie parkeerplaats erbij. Van daaruit voeren we naar het noordoosten de Goingahuster sleat op, via de Kromme Ae, kwamen we op de Sitebuorster Ie, daar werd het al druk.  We wilden aan de overkant een slootje in, helaas liep die dood..... daar ging het slingerende rondje dat Louise zo mooi had uitgezet.... terug dan maar de Wide Ie over naar de Peanster Ee en dan de Tynje op, het Pikmeer over naar Grou. Vlakvoor Grou heb je het Prinses Margriet Kanaal..... ontzettend druk, zeilboten, jachten, motorbootjes maar ook echt serieuze grote tankers. 

Na een poosje wachten, besloten we met de schepen mee te varen en schuin achter een zeilschip over te steken.... flink doorpeddelen. Grou zelf was net als de meren erom heen druk.... We varen door Grou, achterlangs, even rust.  Via de Mear varen we weer richting het Prinses Margriet Kanaal. We steken over naar het Biggemar, waar we in rustiger vaarwater komen. Op het eind van het meertje staat een molen. Daar houden we pauze.... heerlijk rustig daar.

Nadat we gegeten, gedronken en geplast hebben, varen we weer het Biggemar over naar het Prinses Margriet Kanaal. We zien 3 aalscholvers op de wieken van een molen..  prachtig gezicht. Al snel kunnen we de Trijehustersleat in..... nou sloot.... een brede, maar wel stuk rustiger.  Louise wil nog een rondje om de Rengerspolle. Ook daar druk, veel jachten, zeilers....  Weer naar de Sytebuorster Ie, de Wide Ie over met wind in de rug, nu op het eind naar links de Janssleat door naar de Modderige Bol en de Goengahuster sleat weer naar het eindpunt. 21 km hadden we erop zitten. Niet heel veel vogels gezien, wel heel veel scheepvaart. Al met al niet echt ons tochtje.... te druk, misschien een keer doen in het hele vroege voorjaar of het hele late najaar als er minder scheepvaart is en we misschien wat meer van de omgeving kunnen genieten. In elk geval geen tocht voor de beginnende kajakker. 

 

Louise

2021-07-11 Blauwestad 10,2 km (einde introductiecursus)

Deelnemers: Agnes, Dré, Hein, Claudia, Jan K, Monique, Jan B en Louise. 

Weer: 19 graden, windkracht 2 bft met een klein buitje op het eind.

 

Deze tocht was Agnes haar eerste tocht, de afsluiting van de introductiecursussen. De andere cursisten konden helaas niet. 

2021-07-03 Termunterzijl -Nieuw Statenzijl 20 km

Deelnemers: Jan B, Louise, Varbian

Weer: windkracht 1-2 bft, zon, 21 graden.

 

De eerste zeetocht van dit jaar en de eerst van Varbian. Geen spectaculaire stroming of golven maar wel heel veel zeehonden.

Om 13.30 verzamelen bij Louise en Jan thuis, 3 boten op het dak van de Avensis. We reden eerst naar Nieuw Statenzijl om daar een auto op het eindpunt achter te laten. Doordat we ingeënt zijn kunnen we carpoolen :-). Om 15.35 lagen we in het water. De mooie sluis van Termunterzijl uit naar het openwater.... Maar wat jammer al die windmolens.... dat maakt de skyline niet mooier. De zee is vlakker dan vlak. De D boeien zijn moeilijk te vinden.... sommige zijn gewoon verdwenen. Maar we zetten koers richting punt van Reide. Daar blijven een poosje rond dobberen..... de een na de andere zeehond komt nieuwsgierig kijken.  Eentje duikt vlak voor da kano van Varbian op..... schrikt zich rot en duikt weer met een dikke plons onder. We zetten koers richting Nieuw Statenzijl. Her en der blijven we drijven..... we zien veel zeehonden. Op de hoge plaat zien we in de verte een heleboel zeehonden liggen. We horen de jongen huilen. We blijven er ver vandaan. We willen ze niet verstoren. Bij Bunderriet zien we een moeder met jong. Als we stil liggen zwemmen ze nieuwsgierig om ons heen, wel op veilige afstand. 

Na 20 km komen we aan in Nieuw Statenzijl. De sluis wordt niet meer geschut. Gelukkig mogen we bij de steiger van de jachthaven uitstappen en is een eigenaar van een boot zo vriendelijk het hek open te doen. 

Al met al een supermooie tocht. In totaal 3,25 uur gevaren/gedobberd en genoten!

 

Louise

2021-06-13  Garnwerd- Saaksum- Reitdiep - Garnwerd: 19,6 km

Deelnemers: Jan B, Louise, Jan V. Petra V, Bas, Petra v H, Claudia.

Het weer: ca 20-21 graden en windkracht 3 NNW.

We hadden om 11.15 afgesproken bij Garnwerd aan Zee. Omdat we niet zeker wisten of we er dit keer weer mochten parkeren, hadden we ruim de tijd genomen. Bij het strandje konden we instappen. Jan B en Louise zagen Bas en Petra v H onderweg voor zich rijden en afslaan...... Jan en Louise rijden door.... ruim op tijd zijn zij aanwezig. Al snel komen Jan V, Petra V en Claudia aan. Om 11.30 zijn Bas en Petra er nog niet. Wat ongerust belt Louise naar hen....ze zijn bij Aduard... Gelukkig er is niks ergs gebeurd, ze moesten nog een traktatie halen... Bas was net jarig geweest.

Om 12 uur zitten we in de boot. We varen via het Reitdiep naar de Aduarderzijl, een prachtige oude sluis die open staat. Vandaar vervolgen we onze weg via Feerwerd- Ezinge naar Saaksum. Het is een uitdaging voor de groep om niet uiteen te vallen gezien de verschillende vaarsnelheden. Na de pauze in Saaksum waar Bas trakteert voor zijn verjaardag, varen we een klein stukje terug om vervolgens via een prachtig slootje (zonder naam) weer naar het Reitdiep te varen. Jan en Louise varen nu eens voor de verandering als voorvaarders ipv achtervaarders.... Jan vindt dit maar niks.... volgende keer weer achteraan hoor. Dan kan ik zo nu en dan foto's maken en dan weer bijpeddelen...  We hebben genoten van diverse vogels en mooie waterplanten. Bas weet alle namen....  Louise wil alles weten ... Al met al kwamen we na 19.6 km varen om 15.45 weer terug in Garnwerd, waar inmiddels het gezellig druk was. 

 

Louise

2021-06-06  Goingarijp - Sneekermeer - Goingarijp 24,5 km

Deelnemers: Jan B, Louise en Varbian.

 

Weer: ca 16-18 graden en windkracht 4 bft NNW

 

Om 10.30 kwam Varbian bij Louise en Jan thuis. Daar werd zijn boot bij die van hen op de auto gelegd. Gelukkig konden we weer carpoolen want Louise en Jan zijn al volledig gevaccineerd. De planning is om om 12.15 in Goingarijp aan te komen. We varen rond 12.45 weg. De route dit jaar wat anders, zodat we op het Sneekermeer nog wat profijt hebben van wind en golven mee. 

We varen eerst naar ZW de Goingarijpsterpoelen over naar Oppenhuizen. Hier genieten we van de mooie huizen aan de kant van het water. De weg vervolgt zich via de Houkesleat, de Trije Polen en het Princes Margrietkanaal naar het Starteiland. Daar is een hoop commotie.... brandweer, ambulance, politie zowel op het land als te water..... er blijkt een boot in de fik te staan. Wij pauzeren aan de overkant op het Starteiland. Na het genot van wat eten en drinken gaan we verder naar het Sneekermeer. Hier staan best wat golven. We varen oostwaards naar de Heresluisbrug. We hebben leuke golven van opzij. Vanaf de Heresluisbrug varen we noordoost de Terkaplester Puollen over richting Terhornsterpoelen. Deze steken we in noordwestelijke richting over, richting Terherne. Dit is het dorp van de Cameleon. Vanaf Terherne komen we op het Sneekermeer. Hier volgen we eerst in zuidwestelijke richting de rode boeien. Wind schuin achter...... het lukt grotendeels zonder skeg, tot de wind nog verder aantrekt. Ter hoogte van het starteiland steken we over via Sijbesloot naar de Goingarijpsterpoelen. We hebben nu lekker surfgolven mee. Na 24,5 km komen we aan bij Goingarijp. We hebben genoten van zon, wind en golven! 

 

Louise

2021-05-30  Bourtange 8,5 km

Deelnemers: Dré (eerste tocht :-) ), Jan B, Louise, Jan V, Petra V, Jan k, Monique, Petra v H, Bas, Varbian, Claudia.

 

Ergens verstopt in het Westerwolderland, daar waar asfalt of klinkers nog niet zijn doorgedrongen, ligt bij een sluisje een kano-opstapplaats, ook wel bekend als Ruiten A kanaal Oost II of voor de preciezelijken. N53*.00`.7777/E7*.15`799".

Vandaag was dat ons verzamelpunt om van daaruit de vesting Bourtange via het water te gaan bekijken. het weer was fantastisch. Na alle dagen van regen en wind eindelijk de eerste zonnebrandsmeerdag. 

Het Bourtangerkanaal ligt prachtig in het groen, met hier en daar een laag overhangende of drijvende afgevallen tak. Na verloop van tijd kwamen de eerste huizen in zicht een stuw van onverbiddelijk staal. Het is en blijft natuurlijk een vesting. Dus allemaal uit de boot, over de dam en dan er weer in. We gingen Noord-om door de buitengracht, onder de nieuwe brug bij het VVV-kantoor door en na veel bochten kwamen we op een open plas me een aardig strandje voor een pauze. Ware het niet dat een forse stier op dat strandje aan het gaten graven was. Of wellicht was het een konijn in het lijf van een stier, maar dat is wellicht meer iets voor de stierenpsycholoog. Ons leek doorvaren verstandiger.

Varend in het labyrint van bochten, kanaaltjes en bruggen, krijg je een heel andere blik op Bourtange. Zo lijken de aarden wallen vanaf het water echt enorm hoog. De bruggen aan de Noorzijde van de vesting zijn vernieuwd. Wat velen niet zien is hoe mooi de houtconstructie aan de onderkant is. De brug aan de Zuidzijde was nog in onderhoud. Helaas had de aannemer elk mogelijk doorvaartgat dichtgezet, dus moesten we de route aanpassen.

uiteindelijk bereikten we zo de Natte Horizon. op zich een mooie naam voor een café, maar het beek een grote plas met een zandstrand. En niet onbelangrijk, zonder verwarde stier. Een perfecte plek voor een pauze dus.

Na een broodje en wat drinken zetten we koers richting het sluisje waar dit alles was begonnen. Dat ging verrassend snel omdat we de vesting op stuurboord passeerden. Uiteraard wel allemaal even uit de kano voor de stuw. En dan door het Bourtangerkanaal terug naar de kanosteiger.

Tja na zo'n middag lukt het echt niet zonder glimlach naar huis te rijden.

 

Dré

2021-05-23 Lauwersmeer, 19 km

Deelnemers: Jan V, Petra V, Jan B, Louise, René (gast)

 

We zouden het wad op, maar vanwege het slechte weer ( er werd harde wind, regen en een temperatuur van slechts 11 graden verwacht) werd het het mooie Lauwersmeer. We hadden wat meer golfslag verwacht, gehoopt..... maar wat een mooie luchten heb je met dit weer. Op het eind nog regen en aantrekkende wind, en nog wat surfgolven :-). Een echte tochtplanning hadden we niet. We zouden wat spelen in de golven. Uiteindelijk werd het een tocht van 19 km.  We voeren vanaf Lauwersoog, via het nieuw Robbengat naar Lauwersmeer, waar we zuidwaarts voeren.  We hielden de rode boeien aan. Zo voeren we oostwaarts naar het oude Robbengat, waar we op een eilandje pauze hielden. Buitenom kwamen we weer op het Lauwersmeer, Op het laatst hadden we wind mee en tijdens een bui wat surfgolven.  Nog niet moe, maar wel genoten van mooie luchten en het mooie weer, kwamen we weer terug in Lauwersoog. 

  

Louise 

2021-05-09  Oldambtmeer 17 km

Deelnemers: Jan B, Varbian en Louise

 

Eigenlijk zou vandaag de eerste zeekanotocht zijn..... helaas het weer werkte niet mee, te veel wind. Ook rondje Oldambt was even onzeker.... er werd zon, regen maar ook onweer voorspeld. De diverse weerapps spraken van een flinke bui rond 14 uur. 

Toen we om 11.30 instapten bij de Haven Blauwestad werden we daarvoor ook gewaarschuwd door diverse attente mensen. Louise had daar rekening mee gehouden en wist goede schuilplaatsen.  De onweerapp laat onweer zien op ca 65 km van ons vandaan. Goed en wel op het meer, horen we het in de verte rommelen (een auto op een brug? of toch onweer). De onweerapp spreekt van onweer op 37 km van ons vandaan.... oeps dat gaat wel snel. We gaan het meer af.... richting bebouwd gebied. We zien nog twee leden van de vereniging wandelen op een dijkje. Het begint te regenen..... we zien het onweer grotendeels langs ons trekken, donkere luchten. Voor de zekerheid schuilen we in een lange duiker. Na ca 15 minuten is het over. De zon breekt door. We verlaten onze schuilplaats en zien het onweer verder trekken. Helaas met het onweer verdween ook de verwachtte wind (wind 4-6) en dus ook de golven. Een enkele motorboot zorgt nog voor een beetje golfslag. Maar het is lekker weer (ca 23 graden) en we hebben het gezellig. Ongemerkt hebben we al 9 km gevaren voor we pauzeren. Na de pauze nog een stukje meanderen door het nog niet bebouwde gedeelte van Blauwestad en dan weer het meer op. Om 15.40 komen we aan bij de steiger met precies 17 km op de teller. Jan en Louise moeten om 16 uur in Beerta zijn en halen dat precies.

 

Al met al een heel andere tocht dan verwacht, maar gezellig en het Oldambtmeer blijft leuk.

 

Louise

2021-05-02 Winsum- Schaphalsterzijl- Winsum 13,2 km

Rondje Winsum

 

Aanwezig: Jan V, Petra V, Jan B, Louise, Bas, Petra v H, Claudia.

 

We hadden afgesproken om gezamenlijk vanaf de carpoolplaats in Scheemda te vertrekken richting Winsum. Daar aangekomen de kano's in het water gelaten voor het clubgebouw van KV Winsum, waar grote steigers lagen met mooie handgrepen waardoor het makkelijk was in en uit te stappen. We vertrokken in westelijke richting. Na een paar honderd meter rechtsaf richting Mensingeweer. Na verder gevaren te hebben kwamen we uit bij een sluis waar een kanowip zat, waardoor we zonder oponthoud door konden varen richting Schouwerzijl. Net door Schouwerzijl heen bij de driesprong van het Reitdiep lag een mooie lange steiger waar we konden uitstappen om pauze te houden, meerdere boten zien varen omdat het vaarseizoen op 1 mei van start was gegaan.

Daar hebben we genoten van kiekendieven en andere roofvolgels die daar in de lucht hingen op zoek naar prooi.

Na de pauze hebben we een stukje Reitdiep gevaren en zijn links afgeslagen richting Schaphalsterzijl, waar we weer een sluite tegen kwamen met een kanowip. De kanowip is niet echt bevorderlijk voor de kano, want meerder kano's die kraakten op de wip. Daar vandaan onze weg vervolgd richting Winsum. OP onze tocht hebben we meerdere nestjes gezien van en met meerkoeten. 

Aangekomen bij de kanosteiger in Winsum eerst gecheckt of de beide Jannen hun autosleutels nog hadden :-) en gelukkig die waren er nog.

We hebben enorm genoten van de tocht, super gezellig. We hebben kleine buitjes gehad maar ook zon. 

 

Petra V

 

2021-04-25 Muggenbeet- Dwarsgracht- Muggenbeet 19 km

Verslag Muggenbeet

 

Aanwezig: Jan K, Monique, Jan B, Louise, Bas, Petra v H, Claudia, Hein.

 

We hebben afgesproken bij de Kikkerij 1 in Giethoorn. Mooie ruime plaats voor de auto's en veel plek om in je kajak te stappen.

Met 8 man, 2 aan 2, varen we de Riete op naar het Giethoornse meer, die we niet opvaren maar rechts afbuigen richting Valse Trog/Noorderdiep. We spotten ooievaars en ontelbaar veel ganzen links van ons in het weiland.

Aan het eind varen we links via Zuiderdiep en de Enge naar het zuiden over het Giethoornse meer. We hebben intussen al twee overstappen gehad en van de gelegenheid gebruik gemaakt om even wat te eten.

De tweede pauze nemen we op de Walengracht op een aanmeerplaatsje waar je, als je dat wilt, je tent op mag zetten midden in deze schitterende natuur; hoe mooi is dat? 

We verlaten de Walengracht en monden uit op de Beulakkerweide. We varen links de bocht om. om via de Dwarsgracht, Thijssensgracht weer op het Giethoornse meer richting het noorden varen, alwaar ons eindpunt in zicht komt.

Prachtige natuur, de temperatuur was goed, zonnetje kwam om 3 uur erbij. Al met al een heerlijke tocht.

 

Oh ja en we hebben één hele goeie les geleerd: berg je autosleutels goed op voordat je gaat varen.

 

Monique

2021-04-18 Verdwaald in de Weerribben, 19 km

De Weerribben

 

Afstand 19 km
Snelheid 5,2 km

Aanwezig: Hein, Louise, Jan B, Claudia, Bas en Petra v H.

 

Het startpunt was in Ossenzijl bij het bezoekerscentrum de Weerribben, waar we om 11.20 aankwamen. Het zonnetje deed zijn best en we vertrokken met goede zin. We kregen allemaal een routekaart, zo konden we een actieve bijdrage leveren. Daarbij was Louise vergeten de route in haar GPS te zetten. 

We peddelden door een schitterend gebied; een eindeloos rietlandschap met rietschoven, hoge bruggetjes en Tjasker molentjes. De Tjasker molentjes maalden vroeger het water weg en hielden de turf droog. Tegenwoordig houden ze de rietvelden juist nat.

Een deel van het riet dat blijft staan is een ideale plaats voor de vele vogels om te schuilen en te broeden.

 

We slingerden door de Weerribben en genoten van de rust en de ruimte. 

 

Het was een prachtige afwisselende tocht, uitgezet door Louise. Het gebied is een groen doolhof en waren dan ook, bijna aan het eind van de tocht , de weg kwijt. Waar was nou die doorgang? Wel veel nesten gezien van de Canadese ganzen. De GPS van Louise was onze redding.

 

Een topdag!

 

Petra v H

2021-04-04, Pasen: Ter Wupping - Wedderbergen vv 14,6 km

Een kort verslag van de kanotocht Ter Wupping- Wedderbergen vv op zondag 4 april, 1ste paasdag. De foto's geven een al een mooi beeld, daarvoor. Aanwezig waren Jan en Petra V, Jan en Louise B, Claudia en Bas. Een graad of 9 en weinig wind; het was goed te doen. Enig oponthoud aan het begin. Jan V was zijn autosleutels kwijt. Bleek dat ze los op de kano van ondergetekende lagen en ik was al zeker 10 minuten op het water. Mooie tocht verder met een lekker paasbrunch buiten op het keerpunt in de Wedderbergen, zie foto's . 

De vistrappen onderweg maakten het wat spannender en terug stroomopwaarts nog even flink aanzetten bij sommige om er goed overheen te komen.

De vissen zwemmen er trouwens door een luik onder water

hoorde ik, wel  zo makkelijk. Reeën, ooievaars en een beverrat (of toch een muskusrat?)onderweg en de gebruikelijk meerkoeten, wilde eenden en futen. Geen ijsvogel gezien, wel een watersnip. Mooi stukje van de Ruiten Aa, heb er vaak gewandeld, maar vanaf het water ziet het er weer heel anders uit. Een geslaagde middag!

 

Bas

 

Foto's Jan B en Louise

2021-03-28 Jipsinghuizen - Vlagtwedde Rennenborg vv 15,6 km

28 maart 2021, Tocht over de Ruiten Aa, Jipsinghuizen naar Rennenborg. 

 

Met wat oponthoud, Claudia had haar peddel in de auto laten liggen (kleinigheidje) zijn we om half 2 van start gegaan met onze eerste officiële tocht van de vereniging dit jaar. Deelnemers Jan en Petra V en Claudia. Prima startplek bij het kasteeltje. 

De weersvoorspellingen zijn niet zo goed, maar met uitzondering van een spatje regen her en der en af en toe wind tegen was het goed te doen. Heerlijk gevaren en een hele reeks vistrappen gehad. Geprobeerd ze te tellen, maar ik denk 15 en meer. Sommige met een best hoog verschil. Uiteindelijk hebben we het geplande eindpunt net niet gehaald. Het hoogteverschil bij de laatste vistrap was Petra en Claudia teveel. Eraf was al een leuke uitdaging , maar kom er maar weer tegenop. Natuurlijke lukte het Jan wel. We zijn teruggekeerd en hebben een plekje gezocht om tocht aan wal te kunnen gaan. Geen steiger natuurlijk. Onder toezicht van een roodborstje hebben we heerlijk soep en brood gegeten. Een beetje schuilend achter de kano. De terugtocht was pittig. Tegen de stroom in, af en toe flinke wind tegen en dan weer de 15 en meer vistrappen. Met wat hulp en verbaal geluid zijn alle obstakels genomen. Onderweg hele mooie doorkijkjes gehad, herten zien lopen, roofvogels en ontluikend groen. Helaas geen ijsvogel. Mooie tocht, goed voor techniek en conditie. De kop is er af, op naar de volgende.

 

Claudia

 

Foto's: Claudia